Zonne-energie systemen
Zonne-energie systemen
Voor een zonnige toekomst wordt het metterdag interessanter om energie te halen uit een duurzame en onuitputtelijke bron: de zon.
Nuijten Loodgietersbedrijf – Installatietechniek richt zich op deze nieuwe energievorm en levert complete zonne-energiesystemen op maat. Bestaande uit onder andere zonnepanelen, omvormers en een opstellingsconstructie, kan deze zowel op platdaken, schuine daken, gevels, op de grond of op open velden worden geïnstalleerd. In samenwerking met de zon, wordt zodoende gestreefd naar een optimale zonne- energiesysteem.
De vooruitgang van de techniek, de ingevoerde subsidieregelingen, het verdwijnen van de vergunningsplicht, de stijgende stroomprijzen en een stimulerende werking van de overheid op schone energie zijn overtuigende redenen om voor zonne-energiesystemen te gaan.
Maar hoe werkt een zonnepaneel precies?
Een zonnepaneel is een paneel dat zonlicht omzet in elektriciteit en bestaat uit een groot aantal fotovoltaïsche cellen die aaneengeschakeld worden en een bepaalde spanning creëren. Vaak worden deze ook PV (Photo Voltaic)- panelen genoemd. De gelijkstroom, afkomstig van een zonnepaneel, moet middels een omvormer getransformeerd worden in een wisselstroom van 230Volt.
Het rendement van het zonnepaneel is grotendeels verwerkt in het Wattpiek-vermogen van het paneel. Duizend Wattpiek-vermogen (Wp) staat gerand aan een Kilowatt (Kw). Dit is het normvermogen, ofwel het hoogste vermogen dat een paneel onder optimale omstandigheden afgeeft. In Nederland levert een paneel van 100Wp ongeveer 85 kilowattuur (kWh) per jaar op. Per meter ligt dat circa 100 kilowattuur per jaar op. De gemiddelde terugverdientijd voor een dergelijke zonne-energiesysteem is circa 15 jaar, afhankelijk van de stroom-prijsstijgingen wordt deze tijd korter. De opbrengsten van de zonnepanelen worden over 25 jaar op 80% gegarandeerd.
De opbrengst van een PV systeem is afhankelijk van onder andere:
- De oppervlakte en de vorm van aaneenschakeling (serieel of parallel)
- Rendement; het type zonnecel
- Opslagsysteem en de omvormer
- Zijwaartse hellingshoek; een helling van vijf graden ten westen van het zuiden
- Opwaartse hellingshoek; in Nederland ligt een hellingshoek van 35 a 36 graden het gunstigst. Eveneens wordt het zonnesysteem middels regen of sneeuw makkelijk schoongespoeld van stof en vuil.
- Zoninstraling; de hoeveelheid opvallen zonlicht. De wolken houden namelijk slechts een deel van het zonlicht tegen, waarna de rest verspreid wordt. Een interessante feit is dat de zon aan de Franse Riviéra slechts anderhalf keer zoveel energie oplevert dan in Nederland.